Top 10 cele mai bune filme de modă

The Guardian a publicat un top al celor mai bune filme de modă. Iata cum arata clasamentul.

1. Z00lander

Comedia regizata de Ben Stiller este o parodie la adresa superficialitatii din lumea modei si a oamenilor care o pun in miscare. Nume celebre din lumea modei sunt ridiculizate si se fac trimiteri subtile la diversi creatori de moda care si-au pierdut evident contactul cu realitatea. Intr-un contrast ironic, familia personajului principal, un model masculin de succes, este prezentata ca o familie modesta de mineri, singurii care par sa mai tina contactul cu lumea reala.

2. Funny Face – in rolul pricipal Audrey Hepburn – 1956

Fiind in cautare de modele, fotograful unei reviste de moda americane, Dick Avery o gaseste pe Jo Stockton, o tanara si simpla bibliotecara, care se dovedeste a fi o femeie extraordinar de frumoasa dupa doar cateva retusuri de machiaj si coafura. Profitand de faptul ca Jo dorea sa vada Parisul mai ales pentru a se intalni cu Prof. Emile Flostre, respectabilul conducator a empatistilor din toata lumea, Dick o duce pe tanara la prezentarea unui spectacol de moda, ea fiind ‘personajul principal’. De tanara domnisoara se indragosteste nu numai fotograful revistei ci si onorabilul profesor care o impiedica sa ajunga deschiderea serii de moda.

3. Bill Cunningham New York

4. Prêt-à-Porter – in rolurile principale Sophia Loren, Julia Roberts

In martie 1994, corifeii modei internationale aterizeaza pe aeroportul Roissy din Paris, pentru a participa la saptamana modei, cu toata pleiada de evenimente mai mici sau mai mari pe care le implica o asemenea manifestare. Reporteri, redactori-sefi, fotografi, creatori de moda se agita incoace si incolo, in incearcarea de a se face remarcati.

Filmul lui Altman este o viziune satirica asupra unei lumi aparent stralucitoare, ale carei personaje – fie ele top-modele, designeri sau ziaristi – evolueaza intr-o deloc perfecta armonie, pe parcursul unei naratiuni secventiale, care imbraca adesea forma unui reportaj.

5. Blow-Up

“Sa nu fim surprinsi ca gasim in opera lui Antonioni un film cu titlul Marirea si sa constatam ca personajul respectivei pelicule este un fotograf. Este cel mai antonionian film din cele realizate de Antonioni si in acelasi timp cel mai putin intelectual. Este filmul cel mai autentic vizual al ultimilor 10 ani, este totodata primul film mut al erei sonore.” – Claire Clouzot – 1967 (Cinema 67).

Thomas este un fotograf londonez extrem de talentat, dar fara vreun scop in viata. El fotografiaza scene violente si dureroase, fara a simti insa ceva sau a se implica in vreun fel. Cand, intamplator, fotografiaza un cuplu in parc, el se trezeste martorul involuntar (ulterior, in intunericul camerei sale de developat) al unui mister care pare sa se incapataneze sa-l implice si pe el…

Blowup este o tehnica fotografica in urma careia, inaintea erei digitale, prin mariri succesive ale materialului fotografic puteau fi scoase in evidenta detalii, altfel nebanuite, ale unei fotografii aparent inocente! Tocmai prin aceasta tehnica devine si eroul filmului martorul ocular al unei crime.

6. The Devil Wears Prada

In lumea ametitoare a modei newyork-eze, in care faptul de a ajunge la servici cu parul in dezordine iti poate ruina cariera, revista Runway Magazine este Sfantul Graal.

Condus cu o mana de fier, dar cu o manichiura impecabila, de Miranda Priestly – puterea absoluta in lumea modei – Runway reprezinta furcile caudine pentru oricine vrea sa reuseasca in industria modei. Miranda (interpretata de Meryl Streep) nu admite ca ceva sa-i stea in cale in ambitia sa de a face din revista condusa de ea Biblia modei internationale. De aceea, pretinde ca asistenta sa personala sa fie fara cusur. Este un post in care nici o fiinta umana care se respecta nu poate supravietui dar, in acelasi timp, o sansa pentru care un milion de fete din New York ar face moarte de om.

Andy Sachs (interpretata de Anne Hathaway), este o tanara din provincie, proaspat absolventa a uneia dintre marile universitati de pe Coasta de Est, obtine intr-un mod nesperat slujba de asistenta a Mirandei. Desi, initial, este incantata ca a ajuns in raiul celebritatilor, printre pantofi si posete Prada, Armani si Versace, Andy isi da repede seama ca sefa ei este… diavolul in persoana.

Pentru a deveni asistenta perfecta, Andy va trebui sa se conformeze tuturor pretentiilor Mirandei si sa se supuna regimului draconic impus de aceasta. In scurta vreme, spre disperarea iubitului sau Nate (interpretat de Adrian Grenier), Andy invata sa vorbeasca in jargonul modei, sa alerge in pantofi cu toc cui marca Manolo Blahnik si sa faca deosebirea intre Domenico Dolce si Stefano Gabbana. Dar, pe masura ce patrunde mai adanc in lumea Mirandei, Andy incepe sa se intrebe daca merita sa faci asemenea sacrificii pentru a ajunge celebru.

7. Notebook On Cities & Clothes

8. Cover Girl

9. The september issue

“The September Issue” dezvaluie ce se ascunde dincolo de paginile lucioase ale revistelor pentru femei, cum ar fi Vogue.

Unul dintre personajele care fac jocul in aceasta lume stralucitoare este Anna Wintour, redactorul-sef al celebrei reviste americane.

Despre ea, gurile rele spun ca a fost sursa de inspiratie pentru personajul diabolic din “Diavolul se imbraca la Prada“.

Pentru realizarea documentarului, camerele de filmat au urmarit-o pe Wintour pe parcursul a cateva saptamani, in timp ce lucra la numarul din septembrie 2007 al revistei Vogue.

Spectatorul patrunde astfel intr-o lume la care cei mai multi doar viseaza: creatii haute-couture, parade de moda, oameni care decid ce va purta omenirea in urmatorul sezon.

Filmul dovedeste ca Anna Wintour este un om cu mare influenta in lumea modei. Parerea ei poate propulsa un designer pe culmile succesului sau, dimpotriva, ii poate ingropa definitiv cariera. Acelasi lucru este valabil si in cazul manechinelor.

10. Mannequin

https://youtu.be/N6gpndlepiM

Jonathan Switcher este un tanar artist. El nu pare sa fie in stare sa isi pastreze nici una din slujbele pe care le obtine.
In momentul in care construieste un manechin, il face atat de perfect incat se indragosteste de el. Este primul lucru creat de el, care il face sa se simta un adevarat artist.
Jonathan salveaza viata unei batrane si intamplarea face ca respectiva batrana sa fie chiar proprietara magazinului. Ca recompensa, aceasta ii ofera o slujba in departamentul de aprovizionare.

Jonathan gaseste in depozitul magazinului manechinul creat de el si spre surpriza sa, acesta se trezeste la viata. Emmy, manechinul, ii povesteste ca a trait in Egiptul antic si a ales sa evadeze prin magie din cauza unei casatorii aranjate.
Impreuna ei redecoreaza vitrina magazinului si aceasta devine un punct de atractie pentru locuitorii orasului. Directorul magazinului concurent nu este insa foarte fericit de aceasta intorsatura si este in stare sa faca orice pentru a-i opri pe Emmy si Jonathan sa isi repete experimentul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *