Omagiu adus Reginei Maria în orașul Ashford din Marea Britanie

Miercuri, 12 decembrie 2018, în oraşul Ashford din Marea Britanie, personalitatea Reginei Maria a fost evocată de Institutul Cultural Român prin dezvelirea unei statui realizate în bronz de tânărul sculptor Valentin Duicu.

Monumentul a fost amplasat în Elwick Square, în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice a oraşului Ashford şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.

“ICR a dezvoltat peste 2.000 de evenimente dedicate Centenarului, însă evenimente precum cel de la Ashford sunt rare. Am evocat, în acţiunile noastre, Centenarul, însă aici, la Ashford, prin statuia dedicată Reginei Maria nu evocăm doar momente din istorie, ci facem istorie. Faptul că această statuie va rămâne în urma noastră sute de ani cred că este cel mai important lucru”, a declarat preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu. “Născută la Eastwell Manor şi adoptată de România, Regina Maria a fost o femeie remarcabilă, un diplomat irezistibil, un creator, un patron al artelor. Maria a României a avut tăria de a contribui la zidirea unei ţări, păstrându-şi întotdeauna delicateţea, aplecarea către artă şi respectul faţă de cultură. La Ashford, regina a devenit, din nou, odată cu dezvelirea statuii sale, un subiect de interes, o personalitate despre care se vorbeşte”, a mai spus preşedintele Institutului Cultural Român. La iniţiativa ICR Londra, Regina Maria va fi subiectul unui amplu proiect educaţional şi cultural care se va desfăşura în şcoli din Ashford şi din întreg comitatul Kent, sub coordonarea istoricului britanic Michael Paterson.

În cadrul ceremoniei, oficialii britanici au vorbit despre personalitatea nepoatei Reginei Victoria a Marii Britanii, care a devenit cea de-a doua regină a României, soţie a Regelui Ferdinand I al României şi mama Regelui Carol al II-lea. “Maria şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la reşedinţa familiei din Eastwell Park, comitatul Kent. Suntem foarte mândri să-i cinstim memoria prin intermediul acestui monument în oraşul ei natal”, a spus primarul oraşului Ashford, doamna Jessamy Blanford.

“Suntem foarte bucuroşi să onorăm memoria acestei mari doamne. Monumentul pe care îl dezvelim acum, datorită implicării Institutului Cultural Român, reprezintă un model pentru multe generaţii, care vor avea cu adevărat ce învăţa de la această femeie cu totul remarcabilă. Regina Maria a fost o demnă descendentă a bunicii sale, Regina Victoria. Noi, britanicii, am fost impresionaţi de modul în care Regina Maria şi-a ajutat ţara de adopţie în timpul Primului Război Mondial”, a declarat Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford.

Cu acest prilej, doamna Liliana Ţuroiu a devenit primul ambasador onorific al oraşului Ashford, distincţia fiindu-i înmânată de către Gerry Clarkson şi Tracy Kerly.

Realizată din argint, medalia poartă pe spate efigia statuii Reginei Maria, macheta urmând a fi păstrată pentru toate distincţiile oferite pe viitor.

La rândul său, în semn de recunoaştere a contribuţiei la promovarea Reginei Maria în Marea Britanie, preşedintele ICR a oferit diplome de onoare reprezentanţilor Consiliului Local Ashford şi sculptorului Valentin Duicu.

Reprezentând Casa Regală a României la evenimentul de la Ashford, ASR Principesa Elena a evocat, la rândul său, calităţile Reginei Maria, arătând că suverana a fost o figură de prestigiu în viaţa publică românească şi europeană. Alteţa Sa a evidenţiat, totodată, calităţile literare ale Reginei Maria – autoarea unor cărţi publicate în România, Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa, şi a subliniat că memoriile sale publicate sub titlul “Povestea vieţii mele” s-au bucurat de un imens succes în Marea Britanie. Regina Maria a fost prima femeie invitată să prezideze o cină a Fondului Literar Regal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *