„Jurnalul Aurorei Serafim”

„Jurnalul Aurorei Serafim”, roman scris în 1957 de Sidonia Drăgușanu, a fost reeditat anul acesta la Editura Hoffman și redat publicului românesc în cadrul unui eveniment inedit. La lansare a fost difuzat pentru prima dată după 30 de ani și filmul „Să-ți vorbesc despre mine” – ecranizarea romanului, din 1987 – în prezența câtorva actori care au întruchipat pe ecran personajele Sidoniei Drăgușanu.

Personajul central al romanului, Aurora, e o tânără abia intrată în viață, dar marcată de întâmplările de până atunci: orfană de mică, crescută modest de bunici, intrată la adolescență într-o relație toxică, cu un iubit abuziv. Ajunsă întâmplător educatoare la o grădiniță, ea încearcă să-și depășească traumele sentimentale dedicându-se copiilor, dar nu trece neobservată nici de un tată văduv sau de medicul grădiniței. Cu delicatețea care i-a caracterizat toate scrierile, cu umor și ironie fină, Sidonia Drăgușanu vorbește în „Jurnalul Aurorei Serafim” despre copiii abandonați, despre violența în familie, despre mortalitatea la naștere, despre conformism și ipocrizie în zorii comunismului în România.

Cartea se găsește în librării si online pe site-ul Editurii Hoffman.

Romanele Sidoniei Drăgușanu, în esență niște povești de dragoste, sunt puternic ancorate în realitățile momentului în care au fost scrise. Ele pot fi privite ca mici radiografii sociale ale societății românești. „Într-o gară mică”, romanul ei de debut, se petrece într-o societate patriarhală, interbelică. Romanul „Una din noi e de prisos” face trecerea către ultimul mare război al secolului 20. „Jurnalul Aurorei Serafim” ne introduce în tulburii ani 50, ai instaurării comunismului și ai moralei proletare. Reușește totuși să nu fie un roman proletcultist, ci unul de trăire psihologică feminină și de expunere curajoasă a problemelor sociale.

Publicarea romanului face parte dintr-o inițiativă a familiei, de reeditare a operei Sidoniei Drăgușanu, în încercarea de a o readuce în atenția publicului pe una dintre cele mai apreciate autoare din anii 40-60. Au fost reeditate în 2017 romanul de debut, o culegere de nuvele („Doamna cu ochelari negri”) și o carte pentru copii („Moața, Crața și Grasu la bal”).

Sidonia Drăgușanu a trăit între 1908-1971, a fost prozatoare, jurnalistă și autoarea a numeroase piese de teatru care s-au jucat în teatrele din toată țara în  anii 80, și a scris o bogată colecție de cărți pentru copii. Mai multe despre autoare și opera ei găsiți pe www.sidonia.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *