Potrivit reprezentanților COTAR, companiile de asigurări au înregistrat câștiguri substanțiale, beneficiind deopotrivă de avantaje fiscale distincte în cadrul peisajului românesc.
În ultimii 2 ani, profitul înregistrat de către companiile multinaţionale s-a înmulţit de 12 ori. De asemenea, începând cu sezonul toamnei curente, se preconizează o nouă creştere a tarifelor pentru asigurarea obligatorie auto (RCA), odată cu eliminarea plafonului existent.
Iar noi, transportatorii plătim taxe, impozite, RCA, exact când ni se spune să plătim. Asistăm la niște falimente în ultimii doi ani de zile și după ce ne judecăm doi, trei ani de zile pentru a ne câștiga în instanță și noi ca cetățeni, și noi ca transportatori ca să câștigăm daunele pe care trebuie să ni le plătească asiguratorii, ne trezim cu falimente și ne trezi că mai stăm doi ani de zile pe la Fondul de Garantare ca să ne luăm banii.
În primăvara acestui an s-a luat decizia de a pune un plafon asupra tarifelor pentru RCA, stabilindu-se că acestea nu vor putea depăși nivelul prețurilor de bază practicate de către asiguratori în data de 28 februarie 2023. Această măsură rămâne în vigoare până la expirarea ordonanței, care este preconizată pentru perioada toamnei. După această dată, există posibilitatea ca companiile de asigurări să crească costurile polițelor RCA.