20 de membri ASCPD au reprezentat România la CPDP Bruxelles

O delegaţie formată din 20 de membri ai Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor au participat la cea de-a 12-a ediţie a Computers Privacy & Data Protection Conference ce s-a desfăşurat în Bruxelles în perioada 29.01-01.02.2019. Această conferinţă adună în fiecare an academicieni, avocaţi, practicieni, factori de decizie politică, din industrie şi societatea civilă din întreaga lume, oferindu-le o arenă pentru a face schimb de idei şi pentru a discuta ultimele probleme şi tendinţe emergente. Această formulă multidisciplinară unică a ajutat CPDP-ul să devină una dintre cele mai importante conferinţe de protecţie a datelor şi confidenţialitate din Europa şi din întreaga lume.

“Tema principală a conferinţei de anul acesta a fost democraţia şi nu întâmplător. Urmează o perioadă electorală în care profilarea datelor personale privind orientările politice poate avea consecinţe importante asupra modului în care se votează. Tocmai de aceea este necesar să oferim indivizilor educaţia necesară pentru a înţelege cât de importantă este transparenţa modului în care sunt utilizate datele personale dar şi că acestea sunt noua monedă de schimb în această societate digitalizată.”, declară Cristiana Deca, vicepreşedinte ASCPD.

“Inteligenţa artificială a fost unul dintre cele mai comune subiecte discutate în conferinţă. Uniunea Europeană se confruntă cu această nouă provocare, legiferearea inteligentei artificiale care pentru a se dezvolta are nevoie sa fie “hranită” cu date personale. În ce masură este compatibilă utilizarea datelor de catre AI cu prevederile GDPR rămâne de văzut. Cert este ca acest tip de tehnologie este din ce în ce mai răspândită şi sunt necesare nişte standarde comune pentru a ne ajuta să înţelegem care sunt tehnologiile etice şi astfel utile populaţiei”, afirmă Cristian Deca, vicepreşedinte ASCPD.

“Prin participarea ASCPD cu un număr aşa de mare de membri am reuşit să transmitem un mesaj clar că România depune eforturi reale în demersul de a implementa principiile Regulamentului (UE) 2016/679 şi chiar dacă numele ţării noastre a fost amintit de mai multe ori, în contexte nefavorabile, ne angajăm ca pe viitor să schimbăm acest lucru. Participarea la acest eveniment a fost o ocazie deosebită să interacţionăm personal cu reprezentanţii Comisiei Europene, European Data Protection Board (EDPB), Information Commissioner’s Office (ICO), Commission nationale de l’informatique et des libertes (CNIL) sau de la companii internaţionale precum Google şi Facebook, lansând invitaţia către aceştia de a participa la prima conferinţă naţională a asociaţiei, programată pentru începului lunii noiembrie 2019”, a declarat Marius Dumitrescu, preşedintele ASCPD.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *